Stevia

Stevia-kasvi on peräisin Etälä-Amerkasta, jossa sitä on käytetty jo satoja ellei tuhansia vuosia sokerin ja hunajan korvikkeena - makeuttamaan ruokia terveellisesti ja luonnollisesti, ilman kaloreita. Steviosidia ja rebaudiosidi A:ta sisältävä steviauute on 300 kertaa makeampaa kuin tavallinen sokeri.

Stevia ei voi käyttää hillojen säilöntään kuten sokeria, eikä se ruskistu tai karamellisoidu sokerin tavoin. Se kestää kuitenkin kuumuutta niin, että sitä voi käyttää leipomisessa tai ruuanlaitossa kuten sokeria. Yksi gramma tätä täysin luonnollista ja kaloritonta makeutusainetta vastaa 300 g sokeria. Stevian glykeeminen indeksi on nolla (GI 0), jonka ansiosta se ei nosta verensokeria.

Stevia-uutejauhe sopii esimerkiksi lämpimien juomien, puurojen, jogurttien, smoothieiden ja leivonnaisten makeuttamiseen.

Voimakkaan makeutensa vuoksi suositellaan stevian käyttöä aloittamaan hyvin pienillä annoksilla ja rohkeasti maistelemalla. Stevia ei kristallisoidu sokerin tapaan.